Kursinnehåll
Kursen vänder sig framförallt till nya, men också erfarna, medarbetare inom habiliteringen som jobbar med eller ska jobba med personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Kursen beskriver bl.a. kännetecken (symtom och uttryck) för intellektuell funktionsnedsättning, dels på kroppsnivå med också på delaktighetsnivå. Kursen går också igenom diagnoskriterierna och vad en utredning/diagnosticering av intellektuell funktionsnedsättning kan innehålla och går till. Kursen tar upp lite om samsjuklighet (andra vanligt förekommande funktionsnedsättningar och diagnoser vid för intellektuell funktionsnedsättning) och även ”överlappet” mot neuropsykiatriska funktionsnedsättningar berörs. Även förekomst och orsaker till intellektuell funktionsnedsättning berörs. Slutligen beskrivs och diskuteras behandling och stöd inom habiliteringen och detta görs delvis med utgångspunkt i den helhetssyn som beskrivs i ICF’s bio-psyko-sociala modell.
Kursen består av en film med Powerpointbilder där Patrik Arvidsson, leg. psykolog och medicine doktor, vuxenhabiliteringen i Region Gävleborg berättar om intellektuell funktionsnedsättning.
Lärandemål
Deltagaren ska efter genomgången kurs fått kunskap om:
- Diagnos
- Förekomst
- Etiologi
- Ärftlighet
- Symtom
- Diagnostik
- Samsjuklighet
- Behandling/stöd inom habilitering ur både barn/vuxenperspektiv
Tidsåtgång
60 minuter
Utbildare
Kursen är framtagen av habiliteringen Gävleborg
Synpunkter
Har du frågor eller synpunkter på innehållet skriv gärna på kontaktsidan
Läroplan
- 3 sektioner
- 3 lektioner
- 52 veckor
- FilmHär kommer en film med PowerPointbilder där Patrik Arvidsson, leg. psykolog och medicine doktor, vuxenhabiliteringen i Region Gävleborg berättar om intellektuell funktionsnedsättning.1
- Litteraturtips1
- Utvärdering av kursenGör en utvärdering av kursen.1